Nieuws
28 April 2015 01:00:
NIEUW Varende cursus: leer Bijbels Hebreeuws in 5 dagen

Maak op een ontspannen en praktische manier kennis met het Bijbels Hebreeuws, dé Brontaal. Ongeacht leeftijd, voorkennis niet nodig. In uw werkboek zult u de letters zelf leren schrijven en (her)kennen, op een rustig tempo. Ook zijn de letters te voelen. Elke Hebreeuwse letter heeft een betekenis, van waaruit een letterverhaal ontstaat. Hierin zijn belangrijke levenslessen te ontdekken, o.a. hoe om te gaan met woestijnperiodes in uw leven. Naast interactieve lessen is er volop tijd voor lofzang en aanbidding, ontmoeting, gebed en voorbede, en ontspanning op Terschelling.

Kom aan boord en ontdek de geweldige schatten in Gods Woord!

14 Jan 2015 ::
Nieuwsbrief 2015
Er zijn toch wel een paar dingen veranderd sinds de vorige nieuwsbrief. Daarin meldden wij dat Sherida en Harm de taken zouden overnemen van Rob en Betty. De Heer heeft het anders geleid, en we zijn ervan overtuigd dat het goed is. Hij bracht Koos en Brigitte aan boord en we zullen de bediening met zijn vieren voortzetten. Rob en Betty worden in het komende jaar allebei 65 jaar en gaan genieten van hun welverdiende pensioen.Ze hebben een mooi groot gemeubileerd huis met een zonnige tuin aangeboden gekregen waar ze hun eerste jaar aan wal kunnen wonen. Van daar uit kunnen ze uitkijken naar een definitieve woonstek in Kampen. Ze blijven voorlopig nog wel als bestuursleden meewerken, en Rob blijft beschikbaar om in te vallen als schipper, mocht dat eens nodig zijn. Sherida is aanvullend bestuurslid en achter de schermen betrokken. Harm is inmiddels de kapiteins studie aan het afronden en bijna klaar om het stuur over te nemen.  Koos en Brigitte Meijerink worden het nieuwe beheerdersechtpaar. In de nieuwsbrief stellen ze zich uitgebreid voor. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar  


14 Jan 2015 ::
NIEUW in het vaarprogramma 2015
  • Ian Ross uit Canada (bekend o.a. van de opwekking en vernieuwing die uitbrak in Toronto in 1994). Hij is al twee keer als gastspreker mee geweest met Henk Bruggeman. Voor velen al een bekende, en nu heeft hij zelf een Bootconferentie op de Siloam. Een unieke gelegenheid, temeer omdat hij de hele wereld over reist om te spreken. De conferentie zal vertaald worden. 
  • De Amerikaanse auteur Darin Hufford heeft aan het eind van het seizoen 2014 een weekendconferentie geleid. De reacties waren zo positief dat hij komend seizoen terugkomt.
  • Werner Van Suetendael van House Of Prophets heeft afgelopen seizoen voor het eerst een weekend verzorgd. De ervaringen waren indrukwekkend en we verwachten dan ook weer veel van de vaarreizen met Werner in het komend seizoen. 
  • Zanger/presentator Martin Brand gaat komend seizoen een zangweekend verzorgen op de Siloam en is een welkome nieuwkomer in ons vaarprogramma.
  • Afgelopen seizoen hebben we afscheid genomen van Peter Steffens en Kees Goedhart. Zij hebben aangegeven te willen stoppen na zoveel jaren als spreker mee geweest te zijn. Bedankt Kees en Peter voor alle moois dat jullie met een ieder van ons gedeeld hebben!
12 Aug 2014 ::
Nieuwe boottekst Siloam

De Siloam vaart voortaan met op het schip prominent de tekst ‘Jesus saves’  door de Nederlandse binnenwateren. Na 30 jaar rondgevaren te hebben met de tekst ‘Geloof in de Here Jezus, dan zult u gered worden’ vond de Stichting het tijd voor deze korte, krachtige tekst die de boodschap waar het schip voor is opgezet kernachtig weergeeft. De Siloam is enig in haar soort. Ze is de enige boot die haar passagiers verwent met de unieke combinatie van Bijbelstudies terwijl ze  al varend genieten van waterrijk Nederland. Het schip maakt afwisselend vaarreizen over de Wadden en het IJsselmeer, de Friese Wateren en over de Limburgse en Belgische Maas.

Nieuwe kapitein
Kapitein Rob ten Cate wordt in het voorjaar van 2015 65 jaar en gaat dan met pensioen. Hij draagt het stuur na 30 jaar over aan Harm Tulp die dit laatste seizoen als stuurman meevaart om de kneepjes van het vak te leren om komend jaar als kapitein de verantwoording voor het schip over te nemen. Hij zit vol met plannen en ideeën voor het schip en wil ook enkele nieuwe vaarroutes uitproberen. 

10 Jan 2014 ::
Getuigenis

 

 Hallo broeders en zusters,

 

Laat ik mij even voorstellen: Ik ben Harm Tulp, ik woon in Deventer en ben sinds 1993 gelukkig getrouwd met Sherida. Wij zijn de trotse ouders van drie dochters, Marinda (21), Shaila (19) en Sifra (6).

Sherida en ik zijn beiden in 1995 tot geloof gekomen. Sherida is in Suriname geboren en kwam in 1991 naar Nederland. Ze had een Katholieke achtergrond maar dat sprak haar niet echt aan. Ik ben zonder geloof opgegroeid. Dus ik had me dus ook nooit echt verdiept in het geloof.

Totdat Sherida in 1994 psychisch ziek werd. Het gebeurde vrij snel na de geboorte van Shaila. Eerst leek het op een postnatale depressie, maar later werd duidelijk dat er veel meer occulte zaken speelden. Ze werd opgenomen op een gesloten afdeling van het ziekenhuis in Hardenberg, waar wij destijds woonden. Onze twee dochtertjes werden liefdevol opgevangen in een pleeggezin in Coevorden. De vader van dit gezin was voorganger van de Evangelische Gemeente in Coevorden. Hij legde ons uit wie God voor ons wilde zijn en wij voelden heel veel liefde in zijn gezin.

Nadat Sherida meer dan een jaar opgenomen was geweest vertelde de psychiater mij dat er geen enkele vooruitgang zichtbaar was en dat zij naar een psychiatrische inrichting moest. De kans dat ze daar uit zou komen was zeer klein, zei hij. Toen brak er iets in mij. Ik had al afstand gedaan van de voogdij over onze kinderen en nu kwam die man mij vertellen dat ik ook mijn vrouw zou verliezen! Ik ging 's avonds op bezoek in het ziekenhuis en vroeg aan de nachtzuster of het mogelijk was om even met Sherida alleen te zijn. We mochten even in een klein kamertje zitten en daar legde ik haar uit wat de dokter mij had verteld. Ten einde raad besloten wij op onze knieën te gaan en God toe te laten in onze levens. We wisten niet precies hoe we moesten bidden, maar God zag in onze harten en toen we klaar waren zag ik dat Sherida weer een beetje glans in haar ogen terug had gekregen. Nog dezelfde week belde de psychiater met de mededeling dat hij geen reden meer had om Sherida daar te houden, ze was genezen! Glorie aan God! Toen begon een periode van geleidelijke gezinshereniging, steeds in goed overleg met verschillende instanties en het pleeggezin. Na enkele maanden waren wij weer allemaal thuis en wisten wij dat we nooit meer zonder God zouden kunnen leven.

In mijn werk als technicus kwam ik regelmatig op scheepswerven. Ik had niet heel veel kennis van schepen, maar het werken aan schepen vond ik altijd heel leuk en ik besloot een opleiding te doen aan de zeevaartschool . Tijdens de opleiding groeide het verlangen om niet alleen aan schepen te werken, maar er ook mee te gaan varen. Ik wilde echter niet maandenlang van mijn gezin weg zijn, dus heb ik wel de opleiding gedaan maar ben nooit beroepsmatig gaan varen. Sherida en ik hadden een droom om een oude zeilklipper te kopen en hiermee christelijke zeilvakanties te gaan organiseren. Toen die droom gestalte kreeg, in 2006, zei de Heer heel duidelijk tegen ons dat er in 2012 iets zou gaan gebeuren. Dus wachtten wij af en ondertussen lieten wij ons toerusten voor deze bediening. In de loop van 2011 leerden wij Rob en Betty kennen van de Siloam. Zij vertelden ons dat ze al geruime tijd baden voor een opvolger, terwijl wij baden voor onze droom! Gesprekken volgden en eigenlijk was vrij snel duidelijk dat dit Gods plan was voor ons en voor de Siloam.

Nu is het zo, dat er nogal wat eisen gesteld worden aan een kapitein van een hotelschip en met mijn zeevaartopleiding had ik niet de bevoegdheid die ik nodig had. Ik zou 4 jaren moeten meevaren als stuurman, alvorens ik kapitein kon worden. Aangezien Rob toch echt in 2015 met pensioen gaat, dachten wij dat we dan maar een paar jaar een kapitein moesten inhuren, van wie ik het dan later zou overnemen. Toen ik naar Rotterdam ging om mijn documenten te laten stempelen, hoorde ik iets over een versneld traject. Dat was een nieuwe opleiding, waarmee het mogelijk werd om in 2 seizoenen de kapiteinsbevoegdheid te verkrijgen. Die opleiding startte in 2012 en ik heb mij direct ingeschreven. De Heer had ons in 2006 al gezegd dat hij in 2012 deuren zou openen en dit zagen wij toch echt wel als een bevestiging! De Siloam is nu erkend leerbedrijf en Rob is de leermeester.

Het afgelopen seizoen heb ik alle reizen meegevaren en het is inmiddels ieders overtuiging dat het Gods wil is dat Sherida en ik het gaan overnemen van Rob en Betty. Wij hebben een vriendschapsband opgebouwd met elkaar en we hebben echt rust over de toekomst. Er zullen misschien wel een paar dingetjes veranderen in de toekomst maar de Siloam zal blijven wat het is: Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, maar bovenal de Heer!

Wij hopen dat u voor ons zult bidden en dat u zich ook in de toekomst thuis voelt aan boord van de Siloam.

Gods Zegen,

Harm en Sherida Tulp

 

 

10 Jan 2014 ::
TITEL

Iets nieuws.

 

Cursus:"Desteny by Disygn"

De cursus gaat uit van hoe God je ontworpen en geschapen heeft. In dat ontwerp ligt al je bestemming.....o.a .In je talenten, interesses, dromen, hoe je als kind speelde, etc. Gedurende 8 sessies worden de deelnemers aan de hand genomen om te ontdekken wat hun bestemming is. Daarbij is veel tijd voor onderwijs, maar ook tijd met de Heer,  die je door deze ontdekkingstocht heen leidt.

De cursus "Destiny by Design" werd oorspronkelijk alleen gegeven op de DTS van Jeugd met een opdracht.

Deze cursus wordt gegeven door het echtpaar Vincent en Heather Zandvliet zij hebben de cursus  (werkboek + handleiding) vertaald in het Nederlands.

www.destinybydesign.org

Voor de Engelse  informatie.

 

 

Seizoen 2014

 

Voor het komende jaar kunt u opnieuw weer (een) leuke Bijbelstudie-vaarvakantie(s) boeken! Misschien bent u de laatste jaren niet meer mee geweest met één van de reizen

bij ons aan boord. Wat let u om het weer eens te proberen? We hebben weer prachtige reizen met mooie thema's, interessante routes, fijne sprekers. We gaan dit seizoen ook weer een paar reizen maken over de Limburgse Maas van uit Mook. Maar ook weer naar België over de Maas  twee negen daagse reizen naar Dinant. Dat is echt super langs de mooie steden Luik , Huy, Namen en Dinant een heerlijke tocht door de Ardennen omringt door heuvels en bergen. Maar we gaan ook weer naar Terschelling de gasten vinden het er heerlijk, er is zoveel te doen en te zien. Onderweg er naar toe zie je bijna altijd zeehonden. We liggen dicht bij het centrum van West en het is er ontzettend gezellig. Leuke drukte, winkeltjes en terrasjes en prachtig mooie natuur, goede fietspaden en kilometers strand.

Natuurlijk staat het IJsselmeer en de Friese meren en kanalen ook op het programma. Mooie historische havenplaatsen van de vroeger Zuiderzee kunnen rekenen op een bezoek van ons.

 

Dankbaar

Wij danken de Here Jezus voor een geweldig (vaar)seizoen en zoveel zegen, Zijn bewaring en bescherming onderweg, voor bemoedigingen en kracht die we mochten ontvangen om door te gaan. We danken voor alle mensen die voor ons bidden en hebben gebeden, Bedankt, een ieder die op een of andere wijze zich heeft ingezet, en heeft bijgedragen aan het slagen en welvaren van dit vaarseizoen! Door jullie konden wij onze roeping en bediening uitvoeren! Bedankt dat jullie ons wilden helpen, met spreken, aanbidding leiden, varen, koken, bedienen en schoonmaken. En dat we samen tot zegen konden zijn voor een flink deel van het lichaam van Christus. Maar bovenal willen we de Heer danken voor Harm en Sherida dat ze gehoorzaam zijn geworden aan de roepstem van God in hun hart en er voor willen gaan in geloof.  

 

Gebed

 

Wilt u ook het komend jaar ons in uw gebeden gedenken? We vragen gebed voor een mooie soepele overname door Harm en Sherida, dat alle hobbels die genomen moeten worden goed verlopen. Voor wijsheid en geduld tijdens dit proces. Voor hen is het een hele stap, uitdaging en geloofs avontuur. Voor ons een loslaten in vertrouwen.

 

Wijzigingen doorgeven

 

Als u gaat verhuizen, en u wilt graag een vaarprogramma en een nieuwsbrief blijven ontvangen, wilt u ons dan even een verhuisberichtje sturen? Als u geen behoefte meer heeft een vaarprogramma/nieuwsbrief van ons te ontvangen, geef het dan s.v.p. ook even door. Het spaart ons vanzelfsprekend kosten en moeite uit. Wilt u een aantal vaar programma's -nieuwsbrieven extra ontvangen, voor op de boekentafel van uw gemeente of kerk, dan sturen wij u die graag toe. Uiteraard eerst wel even vragen of het op de boekentafel mag liggen!

De Siloam is naast het vaststaande vaar -programma ook beschikbaar voor bijv. gemeentelijke activiteiten zoals kadertrainingen, mannen en vrouwenweekenden, evangelisatie,

huwelijksseminars, trainingsweekenden of

gewoon een fellowship dag of een  seniorenweekend. En familie dagen of weekenden zijn ook welkom.

 

2014 alweer een

nieuwe uitdaging!

 

Wat ons nog rest is u een genoeglijk, gezegend en vooral een vruchtbaar en

uitdagend nieuw jaar toe te wensen!

 

We hopen u in het nieuwe seizoen, weer bij ons aan boord te ontmoeten, om te genieten van Gods Woord, en Hem samen met u te aanbidden. In Zijn tegenwoordigheid te zijn. Heerlijk, we zie er alweer naar uit, genieten van de oevers van de Limburgse en Belgische Maas, de luchten, kusten, van ons mooie Nederland. En van God, onze Vader, de maker van al dat moois.

 

Een warme groet fijne feestdagen en Gods zegen toegewenst!

 

Het bestuur van Stichting Siloam.

 

Harm en Sherida Tulp, Peter en Lippy Walinga, Kees Abe Walinga en Rob en Betty ten Cate

Het

 

 

10 Jan 2014 ::
Nieuwsbrief 2014

Nieuwsbrief 2014

Het is zoals de Bijbel zegt, voor alle dingen is een tijd. Prediker 3:1 Alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd;

Zo is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor Betty en mij betekend dit dat we de beslissing die we samen met de Heer in de afgelopen twee jaar hebben genomen, nl om te stoppen en bediening over te dragen aan anderen in de zomer van 2013 is gevallen.  Ik Rob wordt in het voorjaar van 2015 en wel op 27 maar dv 65 jaar.

We zijn erg blij dat we de mantel om het zo maar te zeggen aan een nieuw echtpaar mogen,  maar vooral kunnen overdragen. Voor sommigen is het al geen nieuws meer omdat ze het afgelopen seizoen al kennis hebben kunnen maken met Harm Tulp, die als stuurman heeft mee gevaren. En ik kan wel zeggen tot grote tevredenheid  en blijdschap van ons allen incl. het bestuur van st. Siloam.

Harm zal zich verderop in de nieuwsbrief zelf wel aan u voorstellen en het nodige vertellen over zijn ervaring en roeping en visie.

Wij, Betty, ik en het bestuur zijn er stellig van overtuigt dat Harm en zijn vrouw Sherida door God zijn geroepen om ons op te volgen in de bediening met het werk van Stichting Siloam.

Wij hopen dus dat Harm en Sherida van u het vertrouwen zullen genieten zoals wij dat ook van u hebben mogen ervaren, daarvoor overigens nog onze hartelijke dank. Dus u begrijpt wel dat voor ons 2014 een heel apart en ingrijpend seizoen zal worden. We moeten een huis gaan zoeken en allemaal nieuwe spullen aanschaffen want we hebben op een paar persoonlijke spullen na niet veel meer over na 30 jaar bediening aan boord. Ook wel weer een uitdaging aan de wal wonen, Hoe voelt dat ook al weer. Een huis op heipalen in plaats van een schip aan vier touwtjes dat de hele dag in beweging is. Geen water meer te hoeven tanken om de twee maanden, in de winter wel te verstaan. In de zomer met mensen aan boord drie keer in de week. Mensen vragen wel eens  zal je het niet missen dat varen en reizen over  het water. En dan roep ik wel flink wel nee, maar de waarheid is dat je daar pas antwoord op kunt geven als de Siloam weg vaart en je zelf op de wal achter blijft, dus vraag het me later nog maar eens. Trouwens we blijven natuurlijk wel varen, wat dacht u nou. Onze sloep waar ik al een paar winters aan werk, nadert zijn voltooiing ook,  nog een winter en voorjaar en dan is het wel gepiept en dan kan zij in voorjaar 2015 te water. En we gaan er niet raar van opkijken als we de Siloam nog eens ergen gaan tegen komen. We blijven voorlopig wel met st. Siloam verbonden  door een bestuurlijke taak, dat hebben we afgesproken met elkaar.

Uiteraard zullen we beschikbar blijven voor als er zich een situatie voordoet dat er eens even een andere stuurman nodig is. Maar de bedoeling is dat Harm eind vaarseizoen 2014 de totale verantwoordelijkheid op zich gaat nemen. En we hopen dat diegene die geregeld voor ons hebben gebeden dat ook voor Harm en Sherida zullen blijven doen.

 

Geraniums ?

Echt niet, we hebben nog een taak als oudsten in Christen Gemeente de Banier in Kampen, ik blijf beschikbaar voor spreekbeurten en heb het verlangen om in de toekomst met anderen mee te gaan op zendingsreizen en wie weet wat er allemaal nog meer in het verschiet ligt. Er is in en rondom Kampen nog genoeg te doen voor het Koninkrijk van God ik heb visie genoeg voor de eerste honderd jaar. Dus geraniums  voorlopig niet. Verder denk ik dat ik mijn palet en penselen weer uit de mottenballen ga halen, want ik was als hobby schilder ook niet echt onverdienstelijk heeft men wel een van mij beweerd.

 

U bent van mij gewent dat ik elk jaar een prikkelend stukje ter bemoediging of ter uitdaging opschrijf deze keer niet, ik vond het deze keer belangrijk iets opener naar u toe te zijn wat betreft de toekomst, maar zoals u weet zijn Gods wegen ondoorgrondelijk en blijven wij met onze plannen en visies boven alles totaal afhankelijk van onze hemelse Vader.

Hem zij de heerlijkheid en de glorie en dankzegging voor al die jaren dat wij u hebben mogen dienen met het prachtige werk van st. Siloam. Er zijn in deze voorbij gegane jaren, aan boord zoveel mensen aangeraakt door de Kracht van God, ze hebben Jezus leren kennen en zich aan Hem overgegeven, levens zijn veranderd,  mensen zijn bevrijd en genezen en zoveel mooie vriendschappen zijn ontstaan.

En wat zo mooi is het houd niet op het gaat door, God heeft voorzien in opvolgers zij zullen de mantel verder dragen, ik spreek bij deze mijn vertrouwen in hen uit, het is Gods werk.

 

 

Vriendelijke groet en Gods zegen, Rob en Betty